tirsdag 2. desember 2014

Ditt første akvarium: 5 tips

Her er fem tips til deg som vurderer å skaffe akvarium.


1. Velg et ganske stort akvarium!
Det er mye enklere å stelle et stort akvarium enn et lite. Det er rett og slett enklere å holde god vannkvalitet. Jo mindre akvarium, jo større er faren for å tabbe seg ut. Derfor må du være nøyere med stellet i et lite akvarium. 
100-200 liter er perfekt størrelse å starte med. Fra 50 liter og oppover duger. Velger du så lite som 20-30 liter har du få fiskeslag å velge mellom, og du må følge ekstra godt med på vannkvaliteten. 
2. Skaff et godt filter!
Filteret er det viktigste utstyret i akvariet. Det består av en svamp (eller et annet materiale med mye hull i), og en pumpe som suger vann gjennom svampen. I svampen trives en spesiell type bakterier som bryter ned skadelig nitritt. Det er et giftig stoff som kommer blant annet fordi fiskene bruker vannet de lever i som do. Det gjelder at svampen er stor og har plass til mange bakterier. Det tar tid for bakteriene å komme på plass. 
3. Finn den rette plassen!
Akvariet bør stå et sted hvor det ikke treffes av solstråler fra vinduet. Slik unngår du for mye algevekst på rutene. Du trenger et solid møbel som tåler vekten. Akvariet veier antakelig mer enn et voksent menneske! Det beste er ofte spesielle akvariebord eller hjemmesnekrede bord av solide materialer.  Det er best om akvariet ikke står rett ved en dør. Fiskene kan bli skremt av dører som smeller og mye fottrinn.
4. Vent med å kjøpe fisker!
Ikke kjøp fisker samtidig med at du kjøper akvarium. Du bør vente til akvariet er ferdig innredet og filteret har fått de nyttige bakteriene på plass. Det tar tid. Imens kan du undersøke hvilke fisker som passer best i ditt akvarium. Fisker er veldig forskjellige og det gjelder å finne noen som er lettstelte og som vil trives hjemme hos deg.
5. Les!
Det er veldig lurt å undersøke litt før du skaffer akvarium og fisker. Akvarieboka for barn er for eksempel en komplett guide for nybegynnere. Om du ikke skaffer deg den, bør du lese en annen oppdatert akvariebok eller lete fram informasjonen du trenger på nett. På nett er Akvaforum et godt sted å starte.
PS. Vil du gi bort akvarium i gave - men blir det litt mye å finne ut av? Her er et lite forslag: I stedet for å kjøpe akvarium og pakke det inn i gavepapir, kan du jo gi bort Akvarieboka for barn sammen med et løfte om at dere skal skaffe akvarium når dere har lest litt sammen...


1 kommentar:

  1. Casinospill på nett gir en mulighet for en bruker å teste spilleautomater på et nettsted gratis. For et gratis spill trenger du ikke registrere deg.

    SvarSlett