søndag 16. mars 2014

Vanlige, kjedelige fisker?


Nybegynnere har veldig mye igjen for å snakke med erfarne akvarister (en akvarist er en som har akvarium som hobby). Gode råd er gull verdt.

Men det er en ting man ikke bør ta til seg fra gamle travere. Det er oppfatningen om hvilke fisker som er spennende og interessante. Folk som har hatt akvarium i mange år synes ofte det er ekstra spennende med fisker de ikke har vært borti før – kanskje fisker som er nye i hobbyen eller som av en eller annen grunn er uvanlige eller vanskelige å få tak i. Om du leser på akvariesider på nett eller hører på praten blant drevne akvarister kan du dermed få inntrykk av at det er noen helt spesielle fisker som er de interessante.

Men det bør du ikke bry deg om! For nybegynneren er jo de gamle akvarie-klassikerne akkurat like nye og spennende som sjeldenheter og nye fiskearter. Og de aller fleste som kommer på besøk til deg vil bli akkurat like nysgjerrige på vanlige akvariefisker som uvanlige. Særlig hvis du vet litt om dem og kan fortelle.

Dessuten er det to store fordeler ved å velge velkjente og lettstelte akvariefisker. Den første er kanskje litt overraskende:

1. Det er mye mer å lære om dem
Akvarier er ikke bare en hobby - de er også et fantastisk verktøy for forskning på fisker. Forskere som studerer fiskers adferd og levesett velger ofte å studere arter som er lette å få tak i og lette å holde i akvarium. Med andre ord de samme fiskene du oftest finner i dyrebutikken! Derfor finnes det ekstra mye fascinerende kunnskap om velkjente akvariefisker som guppy, platy og sverddrager, sebrafisk, kampfisk og de vanligste artene av pansermaller, ciklider, barber og tetraer. Problemet mitt da jeg skrev om disse artene i Akvarieboka for barn var hvilke av de pussige opplysningene jeg skulle ta med! Her har du for eksempel noen opplysninger om palettciklider (også kjent som paletter) som jeg ikke fikk plass til boka. Og her er litt bonusmateriale om sverddragere.

2. Du får oppleve fiskene på sitt beste
Akvarister har masse erfaring med hvordan man steller klassikerne blant akvariefiskene, og det er lett å finne informasjon om hvordan man holder dem. Velger du en art som er kjent for å være lettstelt, får du oppleve fisker som trives og kanskje yngler i akvariet ditt. Etterhvert som du får mer erfaring, kan du gjerne prøve deg på mer kravstore fiskearter.

Konklusjon: Start med akvariefisker som er kjent for å være lette å stelle. Lær deg mest mulig om dem. Det er den beste starten på oppdagelsesferden i fiskenes undervannsverden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar